wtorek, 10 września 2013

Na odchudzanie kawa z ekspresu czy zbożowa?

Na odchudzanie kawa z ekspresu czy zbożowa? Co zawiera kawa zbożowa inka ? Kto powinien ją pić i jaki wpływ na organizm ma zbożówka? 

 

Nie jestem specem od kawy, więc nie będę się rozwodziła nad ich pochodzeniem, wypalaniem, mieleniem i parzeniem. Wiem natomiast, że znana nam czarna kawa podkręca metabolizm, oczywiście o ile pijemy ją bez dodatku mleka i niesłodzoną... obrzydlistwo!





Jestem przekonana, że każda z nas pamięta smak kawy Inka..

Większość jednak zupełnie zapomniała o smakach dzieciństwa, nie zastanawiając się jak wiele korzyści przynosiły naszym malutkim organizmom.




Dlaczego mama do śniadania wlewała w nas inkę?
Oprócz tego, że dzieciaczek za wszelką cenę chce upodabniać się do dorosłych i pijąc coś co nazywamy kawą czuje się jak mama i tata, kawa zbożowa ma wręcz zbawienny wpływ na organizm.


Zwykła mała czarna owszem pomaga nam się 'obudzić' , ale kosztem podwyższenia ciśnienia krwi, wzmożonego wydzielania insuliny przez trzustkę, podwyższonego poziomu tłuszczu we krwi i zakwaszenia żołądka. 

Co oferuje nam kawa zbożowa?




 
Zacznę od tego, że dzisiejsze kawy ze zbóż są nieporównywalnie lepsze od tych sprzed lat. Smakowo, mogą być o niebo lepszym zastępstwem dla kawy którą popijamy codziennie rano.

Jeżeli wypijemy np. Inkę z mlekiem, to zwiększymy przyswajanie wapnia i magnezu – kawa ziarnista wypłukuje magnez.



W jej skład wchodzą inulina, fenolokwasy, potas, fosfor, magnez i witaminy z grupy B.

Co to dla nas znaczy?

  • Fosfor jest budulcem kości i zębów. 

     

  • Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, utrzymuje prawidłowy rytm serca oraz zapotrzebowanie mózgu w tlen. Pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii, jest niezbędny przy prawidłowej syntezie białek, bierze również udział w metabolizmie węglowodanów.

     

  • Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, dostarcza energii do komórek i tkanek, zwłaszcza do mózgu. Działa uspokajająco i poprawia pamięć. Razem z witaminą D i wapniem jest budulcem kości i zębów, poprawia trawienie, przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych, reguluje pracę tarczycy, rozszerza drogi oddechowe ułatwiając tym samym leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Chroni przed toksynami i reguluje napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia, łagodzi PMS, zapobiega i łagodzi migreny – NIEŹLE! :)

     

  • Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za zdrowy wygląd skóry oraz włosów

     

  • Inulina czyli błonnik rozpuszczalny – zmniejsza przyswajanie tłuszczu i metali ciężkich

     

  • fenolokwasy – przeciwutleniacze

     


Kto powinien pić kawę zbożową?



Osoby na diecie odchudzającej, osoby nerwowe, z nadciśnieniem, nadkwasotą, niewydolną śledzioną, owrzodzeniem przewodu pokarmowego, niewydolnymi nerkami, wątrobą i jelitami.

 

 

Od niedawna jest dostępna kawa Inka błonnik, zawierająca aż 43 % błonnika z czego 8% z jęczmienia, żyta i cykorii oraz 35% z inuliny.






Nie ma to tamto! Przy okazji następnych dużych zakupów przestawiam się na Inkę :)






kawa zbożowa

właściwości kawy zbożowej

inka z błonnikiem

cykoria inulina

jak działa

co zawiera