piątek, 27 września 2013

Oczyszczanie kaszą jaglaną

Oczyszczanie kaszą jaglaną , co zawiera i jakie ma właściwości.


Najbardziej zapomniana wśród kasz, niedoceniana i często ' niedobra'. Kiedyś niezwykle popularna w Polsce, dzisiaj troszeczkę zapomniana – chociaż powoli wraca do łask :)

Każdy wie, że choroby pojawiają się kiedy organizm nie funkcjonuje poprawnie. Jeżeli nasza wątroba lub nerki nie działają jak należy, możemy spodziewać się całego szeregu nieprzyjemnych dolegliwości.






Na ratunek przychodzi kasza jaglana! 

Jakie ma właściwości :



  • Oczyszcza wątrobę
  • ogrzewa organizm
  • nie zawiera glutenu
  • jest zasadotwórcza
  • przeciw-utleniające
  • reguluje poziom wody w organizmie
  • zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
  • poprawia koncentrację i pamięć
  • reguluje poziom cholesterolu
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
  • poprawia trawienie
  • jest lekkostrawna

    Kasza jaglana zawiera :


  • witaminy z grupy B
  • lecytynę
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • fosfor
  • witaminę E
  • Krzem!


    Krzem ułatwia odchudzanie, dzienne zapotrzebowanie na niego to 5-20 mg niestety gama produktów, w których się pojawia jest bardzo mała i najczęściej i tak mamy jego niedobór. Takie są niestety skutki diety obfitującej w białka – mięso i jego przetwory, nabiał, ryby. Oprócz jego pozytywnego wpływu na wygląd włosów, skóry i paznokci jest on również niezbędny przy procesie mineralizacji kości, przyspiesza ich regenerację oraz chroni przed odwapnieniem
    W przeciwieństwie do większości kasz, ta ma działanie zasadotwórcze – bardzo dobrze! Nasza dieta zazwyczaj zakwasza organizm, należy pamiętać że równowaga kwasowo-zasadowa jest bardzo ważna, zwłaszcza jeżeli ktoś boryka się z jakąś chorobą przewleką lub nie daj Boże nowotworową.

Kaszę jaglaną najlepiej jeść na śniadanie, jest bardzo pożywna i jak na bombę witaminową przystało, dostarcza nam sporo energii. Od czterech dni staram się włączać ją jak najczęściej do swojej diety. Jadam ją na śniadanie i do obiadu. Można ją jeść na milion sposobów, słodko, kwaśno, słono itd.

Do tej pory zastanawiam się, dlaczego nie jadłam wcześniej kaszy jaglanej? Przecież jest tania, łatwo dostępna, smaczna... po prostu nie wiem:) Myślę, że na stałe zagości ona na moim stole, nie tyle ze względów zdrowotnych – bo po 4 dniach niewiele mogę powiedzieć – po prostu mi smakuje :)

.