poniedziałek, 15 czerwca 2015

Czy owoce tuczą? Czy owoce są kaloryczne? Owoce w odchudzaniu.

Czy owoce tuczą? Czy owoce są kaloryczne?


Dzisiaj pobawię się w pogromców mitów i podważę mit mówiący o tym, że jedząc owoce przytyjemy.

 

Do szału doprowadzają mnie informacje o tym, że fruktoza jest zła, trująca, że tuczy.

 

Trujące są muchomory a nie śliwki, czereśnie, jabłka, banany itd.

Owoce podobnie jak warzywa powinny być podstawą naszej diety, to one zawierają najwięcej witamin i minerałów, jednocześnie są bogate w błonnik.

 

Owoce zawierają dwa rodzaje cukrów, głównie fruktozę i glukozę.

 

Glukoza jest łatwo przyswajalna, ponieważ jest ona jedynym cukrem krążącym w naszym krwiobiegu.

Jeżeli spożycie glukozy jest za duże, jej stężenie we krwi rośnie. W takiej sytuacji trzustka zaczyna wydzielać insulinę, a glukoza zaczyna przechodzić do komórek. Przede wszystkim są to komórki wątroby i mięśni, tam magazynowana jest jako zapas glikogenu, taka sytuacja ma miejsce jedynie w momencie kiedy glikogen został spożytkowany przy aktywności fizycznej. Niestety jeżeli brak nam ruchu, glukoza trafia do tkanki tłuszczowej, gdzie przekształca się w lipidy i trafia pod naszą skórę jako tłuszcz.

 

Fruktoza wchłania są dwa razy wolniej, tutaj wkracza da akcji wątroba, jej zadaniem jest przekształcenie fruktozy w glukozę. Dalej proces przebiega jak wyżej.

 

Cała ta zwariowana teoria wmawiająca nam, że fruktoza tuczy dotyczy najczęściej fruktozy w postaci proszków, kryształków czy syropów- przetworzonej. Gdzieś po drodze jednak ta informacja się zatarła i teraz wszyscy mówiąc fruktoza widzą jabłka! Oczywiście, wszystko co przetworzone jest nienaturalne i może w jakimś stopniu upośledzać nasz metabolizm – o tym wie chyba każdy.

Przetworzona fruktoza, to taka którą znajdziemy w owocowych sorbetach, sokach, cukierkach, żelkach itd. itd. itd.

 

Nawet soki owocowe, przygotowywane w domu mogą nas troszkę utuczyć. Dlaczego? Ano dlatego, że wkładając owoc do sokowirówki czy wyciskarki oddzielamy cukry od błonnika. A to właśnie dzięki niemu owoce nie tuczą!

 

Błonnik który spożywamy razem z całym owocem, redukuje ilość fruktozy trafiającej do wątroby. Zatem zmniejsza on ilość fruktozy, która będzie przetworzona w glukozę i ewentualnie odłoży się w postaci podskórnej tkanki tłuszczowej.

 

Czyli jedzenie całego owocu, nie tuczy! W postaci naturalnej czy smoothie, czy wszędzie tam gdzie nie poddajemy owoców obróbce termicznej i wykorzystujemy cały owoc, nie powinniśmy obawiać się przybierania na wadze.

Czy owoce są kaloryczne?

Oczywiście! Wszystko jest kaloryczne, nawet sztuczne słodziki. Pytanie powinno brzmieć „ Czy owoce są bardzo kaloryczne?”. Moja odpowiedź brzmi .. oczywiście NIE!


Podam przykłady produktów stosowanych w dietach odchudzających.

100 g banana - 89 kcal ----- 100g piersi z kurczaka -165 kcal

100g słodkich winogron 69 kcal ---- 100g ryżu pełnoziarnistego – 340kcal

100g ananasa 50 kcal ---- 100g łososia 162 kcal

100g czereśni 70 kcal ---- 100g kaszy jaglanej 100 kcal

Oczywiście zarówno pierś z kurczaka, łosoś i ryż są niezbędne w naszej diecie. Ale w kategorii kaloryczności wygrywają jednak owoce. Nawet kasza jaglana przegrywa z pysznymi czereśniami, minimalnie ale jednak.

Oczywiście ostateczną decyzję zostawiam Wam, bo przecież decyzja o tym co będziecie jeść a czego nie zależy tylko od Was :)

Jednak ja jestem typowo owocożerną istotą, potrafię wchłonąć ich ogromne ilości. A mimo to chudnę! Oczywiście może i schudłabym więcej, ale zamieniając czekoladki na owoce na pewno nie przytyłam. 

 

Czy owoce tuczą Czy owoce są kaloryczne Owoce tuczą czy przytyje jedząc owoce , owoce są tuczące , jakie owoce są tuczące , które owoce są tuczące , jak schudłam , owoce w odchudzaniu , owoce odchudzanie , owoce są zdrowe